Rat Faced McDougall
Flugan Rat Faced McDougall har sitt ursprung från Harry och Elsie Darbee´s städ, 1939 var året då flugan förärade flugfiskevärlden med sin uppenbarelse. Harry och Elsie är två av de stora hjältarna inom the ”Catskill style”, de band flugor på löpande band som de sedan sålde i sin butik I "The charmed circle of the Catskills". Harry var en finurlig flugbindare, han insåg snabbt att skulle de leva på att binda flugor så behövde de något som fick deras flugor att sticka ut, förrutom bra kvalite. Till exempel band de sina flugor på udda storlekar och de tog fram mönster som Rat Faced McDougall med hjorthårskroppar som gav extra bra flytkraft, allt för att på något sätt locka till sig kunder genom att de med detta hade ett eget signum..
Rat Faced McDougall hette ursprungligen Beaverkill Bastard och var en jättefluga bunden för fiske efter bass. Percy Jennings, en kund och en vän till the Darbee´s tyckte att de borde binda upp den även i mindre storlekar, den skulle säkert vara bra för de lokala öringarna. Harry besvarade då hans fråga med att han tyckte att Jennings själv borde binda upp en sådan. Flugan fungerade givetvis mycket bra och bands nu av både Darbee´s och Jennings, fortfarande under namnet ”Beaverkill Bastard”. Namnet Rat Faced McDougall kom till en dag då en av Jennings döttrars kamrat kom fförbi då han satt och band flugan, hon frågade vad flugan hette, på 1930 talet var man försiktig med hur man talade till barn så att säga ”Beaverkill Bastard” till flickan kom inte på tal, så istället så frågade Jennings flickan vad hon ansåg att flugans namn skujlle vara, hon tyckte då att det minsann såg ut som en ”Rat Faced McDougall”, och vips så hade flugan fått ett nytt namn.
Rat Faced McDougal finns med i min flugask som ett ”ess i rockärmen”, jag tar fram den när jag vill bryta mönstret , eller om jag vill ha en fluga med extra bra flytförmåga. Den starkaste anledningen är nog i ärlighetens namn för att jag tycker att det är en riktig häftig fluga.
Vi binder en Rat Faced McDougall
Material
Bindtråd: Textreme 8/0 och Textreme Power thread
Krok: Partridge Dry fly supreme L5A
Stjärt: Ginger tupp
Kropp: Hjorthår
Vinge: Grizzly höna
Hackel: Ginger tupp
Normalt då jag binder vingade flugor så binder jag in vingen först, band jag in vingen som vanligt på denna fluga så skulle den vara ivägen då jag arbetade med hjorthårskroppen. Så det första steget på en Rat Faced McDougall blir att binda in stjärtmaterialet. Jag väljer att binda in min bindtråd ganska långt bak på krokskaftet, detta underlättar då jag ska packa hjorthåret. Bind in din bindtråd, jag använder Textremes Power Thread då jag spinner hjorthår. Jag börjar med att välja ut 6-8 styva långa fibrer från en tuppnacke, binder in dem på ovansidan av kroken så att stjärtspröten får en längd motsvarande något längre än krokskaftets längd. Fäster fibrerna med 3-4 varv bindtråd som bilden visar.
Binder nu in den första bunten hjortår, jag har upptäckt att jag får ett jämnare resultat om jag inte tar så stora buntar. Min bunt motsvarar är ca 4mm i omkrets. Jag lägger bunten på krokskaftet, lägger två varv bindtråd runt bunten, masserar ned bunten över kroken och drar försiktigt åt bindtråden, tar inte i för mycket då kommer håret gå av, jag drar åt bestämt men försiktigt. Viker sedan håret bakåt och går fram med bindtråden ett par mm framför det inbundna håret.
Upprepar sedan processen med att spinna in ytterliggare en bunt med hjorthår.
Tar tag med tumme och pekfinger bakom första bunten med hjorthår, försiktigt så att jag inte skadar stjärtmaterialet. Nyper till framför hjorthårsbuntarna med en hjorthårspackare (saknar du som jag en sådan tar du en pincett) och pressar från höger mot vänster. Denna process gör att jag i slutänden får en tät och fin hjorthårskropp.
Här ser ni hur det ser ut efter två buntar hjorthår efter att de pressats ihop.
Fortsätter enligt ovan med hjorthår till 2 tredjedelar av krokskaftet är täckt med välpackat hjorthår. Till denna fluga band jag in 4 buntar, hur manga buntar det blir beror på hur stora buntar man väljer att jobba med och givetvis längden på kroken. Säkrar med ett par hårda varv bindtråd framför hjorthåret och avslutar kroppen med ett par whipfinish knutar.
Grovklipper först kroppen runt om, jag vill ha en något taperad kropp, alltså något smalare där bak och något kraftigare framåt. Jag tycker det är lättast att klippa, vissa föredrar att göra detta med ett rakblad.
Sen fortsätter jag att klippa tills dess att jag är nöjd med kroppens form. Vissa gillar dem lite kraftigare andra lite tunnare, en smaksak.
Fäster in bindtråden bakom krokögat, byter nu tråd till svart Textreme 8/0. Täcker hela den bara kroken med bindtråd för att få en bra grund för inbindning av vingarna. Väljer ut två likvärdiga fjädrar från en grizzly färgad hönsnacke. Väljer inte för smala fjädrar, de blir smalar då de binds in, och ännu smalare när du fiskar flugan, jag vill ha dem minst 6-7 mm breda. Lägger dem med finsidan mot varandra och ser till att de ligger så att topparna är lika långa. Håller fjädrarna mellan tumme och pekfinger så nära hjorthårskroppen jag kan komma, det är lätt att vingarna hamnar lite fär nära krokögat då det är svårt att komma riktigt nära hjorthårskroppen. Jag binder in vingarna och ser till att vingmaterialet hamnar ovanpå krokskaftet.
Klipper nu av överskottet från vingarna och täcker det med bindtråd.
Reser nu vingarna och lägger ett par varv bindtråd precis framför vingarna, detta gör att vingen stannar i rest läge.
Väljer ut ett hackel med en fiberlängd motsvarande 1,5 ggr krokgapet och binder in hacklet. Transporterar sedan bindtråden fram mot krokögat.
Lindar hacklet i täta varv mot krokögat, säkrar hacklet med 3 bestämda varv bindtråd.
Viker hacklet bakåt och lager ytterliggare 3 bestämda varv bindtråd.
Fäster nu min hackeltång ganska långt ned på fjädern och börjar snurra fjädern, jag snurrar hackeltången tills fjäderstammen går av. Genom att jag gör på detta sätt så slipper jag den lilla stump som ibland uppstår om jag tex klipper av fjädern.
En Rat Faced McDougall klar för tjänstgöring.