Bind J.R Suggan
Foton: Svanthe Harström
Under ett par säsonger har jag fiskat med en enkel fluga, utborstad dubbing och fastribbad foamrygg. Tanken är att imitera en vattengråsugga (Asellus Aquaticus) och fungerade ofta väldigt bra tidigt fiske i stilla vatten. Fiskade den längs kanterna med sjunkspets. På de viset kan man styra djupet om flugan flyter. Tyvärr pressas luften ut ur foamen när den ribbas och flytförmågan drabbas och det är lurigt att få till den platta profilen.
När jag läste Björn Möllers artikel på Rackelhanen.se så bekräftade de mina upplevelser om varför den här flugan är så viktig. Möller kom fram till följande under maj månad i sitt fiskevatten:
”Mängden gråsuggor av det totala maginnehållet fördelade sig så här mellan de tre fiskslag som finns i vattnet: Öring 90%, Bäckröding 75% , Regnbåge 25%.”
Senare år har jag vart facinerad över olika bindtekniker och hur man på olika sätt kan imiterar fiskens föda. Jag har många gånger haft svårt att hitta lämplig ballans mellan en snygg och verklighetstrogen imitation. Ofta blir det tidskrävande och ibland tar ”snyggheten” ifrån en funktionen när flugan ska användas.
Text: J.R Wilson
Nåja. Här kommer en utveckling på Suggan jag nämnde i början. Tekniken använder jag även till andra mönster och det har blivit en bra grej att ha med sig. Enkla knep för att jag blir tillfreds med hur flugan får sin karaktär i städet, samtidigt som jag upplever att den kommer funka fint vid fisket.
Jag binder den här flugan allt emellan 10–20mm. Jag tror mer på den större varianten, en riktig mumsbit. Flugan i denna SBS har en kroppslängd på 17 mm.
Material:
• Foam beige 3mm tjock.
• Bindtråd matchande foamen
• SLF Spickey ekorre Dubbing
• Spräcklig hönsfjäder Whiting Brahma Hen, rapphöna eller liknade.
• Fasanfibrer från mittstjärtfjädern
1. Klipp ut kroppen ur foamarket. Den här är ca 17 mm lång. Kroppen ska vara taperad åt både huvud och bak men bredare baktill.
2. Lägg foamkroppen i en grovt tandad flacktång. Jag hade lite tur med min gamla fisketång då segmenten stämde rätt bra med gråsuggan. Suggan har 7 segment mellan huvud och bak. Baken är ett eget segment och är nästan 1/4-del av flugans kroppsläng. Nu tror jag ju inte fisken räknar segment men är tänderna ca 1mm grov får man rätt häftigt mönster på kroppen.
3. Bränn foamen med en stormtändare.
4. Nyp direkt ihop tången.
5. Vänd tången och bränn andra sidan. Resultatet på foamkropen.
6. Leta åt en svagt böjd krok som nästan mäter lika långt som foamkroppen. Fäst tråden ner till böjen.
7. Välj ut en fjäder. Jag väljer ut en spräcklig fjäder som sitter längst upp i hörnen på min nacken.
8. Dra bak några fibrer från toppen av fjädern och bind in den.
9. Linda tråden fram ett par mm bakom krokögat.
10. Dubba sedan kroken hela vägen ner till krokböjen.
11. Vik sedan fram fjädern och ribba fast den med bindtråden hela vägen dit dubbingen slutar.
12. Klipp av överskottet men se till att några fibrer blir kvar och pekar frammåt båda sidor krokögat. Ryck två fasanfibrer och bind in dem strax bakom krokögat. Lacka och klipp bort överskott som pekar bakåt.
13. Bind in foamkroppen så den pekar frammåt med ryggen neråt och baken fram.
14. Vik brak kroppen och fäst den med ett par lösa Whip Finish-knutar. Klipp tråden.
15. Sätt snabblim (gärna av lite tjockare konsistens) på foamen. Snåla inte.
16. Vik sedan bak foamen och knåda fast den över kroken.
17. Jag brukar ta flugan i handen och knåda fast kroppen samt benen på undersidan.
18. Slutligen klipper jag tråden bakom huvudet då den bara används till att forma en huvud. Huvudet är ny lagomt markerat.
19. Huvudet kommer svälla ut igen men vara lagomt markerat. Måla sedan gråsuggan i valfri kulör.
• Vill man variera sig kan man byta ut fjädern och binda in micro bug legs eller liknande längs sidorna. En het färg på dubbingen kan också vara häftigt.