The Conover -enkel men naggande god
För en tid sedan skrev jag en artikel i Flugfiske i Norden om familjen Dette´s. Då familjen med sina flugor är en av mina större inspirationskällor blev artikeln något för lång, jag fick helt enkelt ta bort en fluga. Den fluga jag valde bort var då den av de jag valt som faktiskt inte är var deras egna mönster. Valet var givetvis tufft men… Då tänkte jag nu att jag lägger ut den här på bloggen istället, jag vill ju liksom inte att ni ska missa något.
The Conover är en av många olika flugor som de band åt flugfiskare med egna specifika önskemål, allt från egna kreationer till varianter av kända exemplar. Familjen hade ett helt kartotek med kort där kundernas specificerade önskemål stod noterade tillsammans med ett exemplar av flugan. Flugan band de åt upphovsmannen, Scotty Conover, överenskommelsen var den att de enbart band den åt honom fram till den dagen han själv inte längre klarade av att fiska. Winnie´s älskade just denna fluga, den var en skön avkoppling till alla vingade flugor. Förutom att den var lätt att binda så var den dessutom en första klassens fiskfångare. Ursprungsflugan var en stor kuse, strl 12-14, medan Winnie föredrog den i mindre storlekar ända ner till storlek 18 vilket på 30 talet var en väldigt liten fluga. Winnie band för sitt eget fiske förutom originalet en en variant med en ljusgrön kropp för fiske vid nattsländekläckningar tidigt i maj.
Conover ansågs som en allroundfluga, den fiskades av många som en attraktorfluga och den ansågs av vissa imitera såväl dagsländor som nattsländor.
Jag kom i kontakt med denna fluga första gången på www.sparsegreymatters.com ett flugfiskeforum för oss Catskill nördar, eller som vi själva kallar oss, entusiaster.
Material
Krok: Partridge Fine Dry (SLD) 14-18.
Bindtråd: Semperfli Nano Silk 12/0 Svart.
Stjärt: Tupphackelfibrer Golden Badger.
Kropp: Blandning av bisamråtta (Muskrat) och rött bomullsgarn.
Hackel: 2 st Golden Badger tupphackel fjädrar.
Vi binder en Conover
Jag börjar med att fästa in bindtråden ca 1 tredjedel ned på krokskaftet och vilar tråden där krokböjen börjar.
Väljer ut långa styva hackelfibrer, ca 1,5 ggr krokskaftets längd. Binder in fibrerna och vilar tråden mitt på trådbädden.
Vaxar ungefär 2 cm av tråden och dubbar den sedan, gärna något taperad. Lämnar några mm av tråden utan dubbing för transport av tråden ned mot krokskaftets slut där jag sedan låser dubbingen.
Sätter nu min trådrullehållare i spinn, detta ger mig en tight och fin dubbing.
Lindar nu den dubbade tråden fram emot krokögat, slutar där jag fäste in bindtråden.
Väljer ut två fjädrar med fiberlängd 1,5 till 2ggr krokgapet, den krok jag använder här har ett något större gap så jag försöker hålla mig till 1,5 ggr krokens gap. Jag tar bort fibrerna på ena sidan av en av hackelfjädrarna få jag föredrar ett något mindra antal fibrer i mitt hackel. Binder in fjädrarna så att jag får den fjäder med fibrer på båda sidor av fjädern först.
Lindar nu den första fjädern och fäster den med ett par bindtrådsvarv.
Lindar sedan den andra fjädern korsvis genom den första fjädern och fäster även den. Klipper sedan av fjäderstumparna.
Korrigerar nu bråkiga fibrer och klipper bort de som inte går att få ordning på, lite lack på avslutet och jag har nu min Conover klar för asken.
Hoppas att jag med detta lyckats inspirera någon av er där ute vid era bindstäd i vintermörkret.
Vid städet
Niklas Dahlin