Rough Gordon
Med denna fluga vill jag visa att man ibland faktiskt kan bryta det klassiska mönstret och lägga till något man snappat upp på vägen. I detta fall har jag låtit fantasin flöda iväg då jag skulle binda mig några Quill Gordon. Vill inte på något sätt påstå att jag kommer med någon ny ide i och med detta, det finns givetvis mängder med kroppshacklade torrflugor.
Quill Gordon är en av mina absoluta favoriter, att både binda och fiska. En fluga som givetvis funkar alldeles utmärkt som den är. Under ett fiskepass började jag lite smått fundera på hur jag skulle kunna få lite bättre bärighet i flugan. Den extra bärigheten kommer lättare att ge mig längre drifter på flugan, speciellt i ett något mer kraftigt strömmande vatten. Ett alternativ var givetvis att jag skulle jobba på att bli en bättre kastare, men jag kom snabbt fram till slutsatsen att det var lönlöst. Det blev att lägga över tankarna till flugbindningen istället. Tankarna började då kretsa kring ett kroppshackel.
Normalt tar en kroppshacklad torrfluga bort en stor del av själva kroppen. För att undvika att så skulle ske på denna fluga valde jag att riva bort fibrerna på ena sidan av fjädern innan jag lindade den, valde vidare att inte linda hacklet alltför tätt. Resultatet av mina tankar blev en fluga med god bärighet och med en fullt synbar underkropp.
Denna fluga skickade jag faktiskt in till en tävling i USA 2011, Southern Appalachian flytying contest. Det finns givetvis mycket att säga om att tävla i flugbindning men flugan gav mig en tredjeplats vilket jag är väldigt stolt över.
Vi binder en Rough Gordon
Jag börjar med bindtråden precis bakom krokögat. Lindar tråden ned mot mitten på krokskaftet och tillbaka igen mot krokögat. Jag stannar med tråden där jag vill binda in vingen. Nu har vi en jämn och fin grund för vår vinge, inget kommer nu att glida omkring.
Välj ut två flankfjädrar av woodduck, bäst resultat får du om du väljer fjädrar som har jämna toppar och ser likvärdiga ut. Jag väljer i detta fall att använda mig av topparna på flankfjädern. Det går även att använda enbart fibrerna men det visar vi på en annan fluga. Detta sätt ger i min mening den snyggaste vingen.
Lägg fjädrarna ”rygg mot rygg”, se till att båda fjädrarna har samma längd. På bilden ser du att den högra fjädern ligger något lägre än den vänstra, så den korrigerar jag innan jag binder in den.
Greppa fjädrarna med vänster hand och se till att vingen får samma längs som krok-skaftet är långt. Vid inbindningstillfället ser du till att inte släppa greppet om vingen, detta för att fibrerna ska ligga så långt som möjligt på ovansidan av krok-skaftet. Du binder in genom att göra en så kallad ”pinch and loop”, ett löst varv runt inbindningspunkten medan du håller du tråden mellan tumme och pekfinger i ett fast grepp för att sedan dra åt.
Lyft nu upp vingen och lägg 5-8 bindtrådsvarv framför vingen, se till att arbeta in tråden framför vingen ordentligt. Då vi kommer att ha en ”Quillkropp” på denna fluga måste vi tänka på hur vi tar bort överflödigt material. Vi klipper helt enkelt av materialet så att det får en tapering. Som du ser på bilden lämnar jag längd på de övre fibrerna, genom att göra så får jag lättare att med bindtrådens hjälp få till ett jämt och fint underlag.
Vänd ditt städ så att flugan vänder sig bort från dig. Titta på fibrerna och hjälp dem med dina fingrar att hamna på rätt sida av flugan. Du ser på fibrernas ”kurva” vilken sida det ska vara på.
När din fluga ser ut som på bilden är du redo att gå vidare, vänd tillbaka ditt städ.
Nu ska vi säkra vingens position. Vi börjar med att bindtråden ligger med ett varv framför vingen. För bindtråden så att den kommer mellan vingarna enligt bilden. Sedan under kroken och upp igen…
…för att sedan gå mellan vingarna igen. Avsluta detta moment med ett varv runt kroken framför vingen, håll ett fast grepp runt vingen och dra åt. När du är klar med momentet drar du lite i fibrerna så att de hamnar där du vill ha dem. Du kan nöja dig med detta eller välja att göra ytterliggare ett steg för att få vingen ännu mer kompakt.
Se till att bindtråden kommer på baksidan av vingen. Vi tar först hand om den bortre vingen, lyft tråden ovan krokskaftet och runt vingens bas (som du ser på bilden) och ned med bindtråden på bortre sidan av krokskaftet.
Nu ska vi göra likadant med den andra vingen. Lägg tråden mellan vingarna och ett varv runt vingbasen, slutför momentet genom att gå runt krokskaftet, ta ett fast grepp om vingen och dra åt.
Linda bindtråden i täta varv till du når krokskaftets slut (där krokböjen börjar). Tänk på vikten av att du i detta moment får en jämn och fin grund då vi ska linda ett påfågelherl över kroppen. Klipp ej av det överflödiga materialet.
Välj ut ett ca 8-10 långa styva fibrer från en tuppnacke eller sadel. Jag brukar binda dessa flugor med en stjärt något längre än krokskaftet. Jag fäster stjärten med två till tre varv bindtråd och avslutar momentet med ett varv under stjärtfibrerna och ett avslutande varv över igen för att fixera dem.
Bind in det strippade påfågelherlet med sin ljusa sida uppåt. Tänk på att inte ta i för mycket då du fäster herlet, det händer ibland att det då går sönder.
Till kroppshacklet behöver du en fjäder med en fiberlängd motsvarande krokgapet. Vi vill fortfarande att kroppsmaterialet ska få en betydelse för flugan, därav river vi bort fibrerna från ena sidan av fjädern. Håll fjädern med sin ”glansiga” sida mot dig och dess spets uppåt, riv bort fibrer från den vänstra sidan. För att undvika att vi binder in allt på samma ställe så vänder vi flugan upp och ner, bind sedan in hacklet med spetsen först, se bilden.
Vänd tillbaka flugan på rätt köl och transportera bindtråden till straxt bakom vingen, jämna fina bindtrådsvarv.
Vik upp påfågelherlet försiktigt och linda herlet fram till bakom vingen, täta varv ”kant i kant”. Säkra herlet med två bindtrådsvarv.
Applicera ett tunt lager med tex superattack (superlim). Linda sedan kroppshacklet, följ påfågelherlets segmentering, ej för tätt. Hacklet kommer i och med superlimmet inte att ”glida” på grund av det annars något ”glatta” kroppsmaterialet.
Välj nu ditt kraghackel, längden ska vara ca 1,5 gånger krokgapets längd. Håll den glansiga sidan mot dig återigen och riv av lite extra fibrer på ovansidan och klipp av ett antal på undersidan. Genom detta moment får du ett hackel som kommer att sitta ordentligt då du binder in det samt slippa irriterande fibrer som sticker ut bakåt i kroppshacklet.
Bind in hacklet och linda din bindtråd till den position där du vill avsluta hacklet.
Vi lindar hacklet ungefär två varv bakom och två framför, lite beroende på humör och givetvis kvaliteten på hacklet. Vissa hackel har färre fibrer, då kan man försöka få plats med ett eller två varv extra. Innan du klipper av hackelfjädern, lägg tryck på bindtråden och för fjädern fram och tillbaka. Detta gör så att tråden jobbar sig in i stammen på hacklefjädern vilket lämnar ett nättare huvud. Klipp bort fjädern och avsluta med en whipfinish och lite lack.
Klart för asken.
Vid Städet
Niklas Dahlin