Nytt & Kollat – Nya regler för fiske på kusten i Östersjön
Havs- och vattenmyndigheten skickade i december ut ett förslag till ändrade bestämmelser för kustfisket på remiss till myndigheter, företag och organisationer.
Förslaget föreslås träda i kraft den 1 mars 2021.
Förslaget innebär att:
- Den södra gränsen för den befintliga fredningstiden för gädda och abborre i Kalmarsund och runt Öland flyttas söderut till Torhamns udde i Blekinge län. Dessutom förlängs fredningstiden från och med 1 mars till och med 31 maj.
- Nuvarande minimimått för gös på 40 cm ökas till 45 cm i samtliga Östersjöns delområden för alla tillåtna redskap utom handredskap och ryssjor. För fiske med handredskap och ryssjor införs dock istället ett fönsteruttag på 45–60 cm i Östersjöns samtliga delområden. Motsvarande bestämmelser finns redan från gränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till och med norra Uppsala län varför förslaget innebär att dessa bestämmelser ska gälla i hela Östersjön.
- Från gränsen mellan Blekinge och Kalmar län upp till norra Uppsala län införs en fångstbegränsning på en icke fenklippt öring per dygn vid fiske med handredskap och ryssjor. Motsvarande bestämmelse finns redan från gränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till och med norra Uppsala län.
- Den befintliga fångstbegränsningen för gädda på tre gäddor, som idag gäller i Östersjön söder om Östhammars och Tierps kommuner, ändras till högst tre fiskar av den sammantagna fångsten av gös och gädda vid fiske med handredskap och ryssjor.
- På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län föreslår myndigheten totalt 64 stycken nya- och 29 justerade fredningsområden. De flesta nya områdena, 47 stycken, är områden som fredas under våren för att skydda framför allt gädda, gös och abborre. Fem nya områden fredas under hösten för att skydda havsvandrande öring. Ett nytt område fredas under både vår och höst. Förslaget är innebär också att 11 stycken nya områden blir fredade året runt.
Remissvaren skulle vara inne senast 31 januari.
Sportfiskarna säger nej till förslaget
Förbundet säger nej till Havs- och vattenmyndighetens förslag på nya regleringar för fisket på ostkusten. Förslaget innebär stora inskränkningar i det fria handredskapsfisket utan att samtidigt presentera andra nödvändiga åtgärder för att skydda fiskbestånden.
HaV har begärt in synpunkter på ett förslag på ändrade bestämmelser för fiske på ostkusten från norra delen av Uppsala län till Torhamns udde i Blekinge län. Förslaget innebär bland annat utökade fredningstider och utökade fredningsområden, samt fångstbegränsningar av gädda, abborre, gös och öring. På vissa kustavsnitt i Kalmar och Blekinge län blir inskränkningen av sportfisket mycket stort.
– Sportfiskarna har länge varnat för hur akut situationen är för fiskbestånden och vi är beredda att både ta vårt ansvar och ytterligare intensifiera våra fiskevårdsinsatser. Vi ställer upp på väl underbyggda fiskeregleringar, men förslaget i sin nuvarande utformning innebär ensidigt kraftiga inskränkningar i sportfisket utan att samtidigt ta tag i de mest allvarliga problemen, som industritrålningen, nätfisket och skarv och säl. Förslagen kommer inte att få tillräcklig effekt samtidigt som de i praktiken stänger av hela kustavsnitt från sportfiske, därför avstyrker vi nu förslagen, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Sportfiskarna säger nej till förslagen i remissen om inte också följande insatser genomförs samtidigt:
• En omedelbar begränsning av det pelagiska trålfisket efter strömming och sill.
• Kraftfulla förvaltningsåtgärder mot skarv och säl.
• En effektiv reglering av alla fiskemetoder. Exempelvis nätfisket bör flyttas ut från grunt vatten.
• Utökad övervakning av kustmiljön med särskilt fokus på fiskbestånden.
Utan dessa insatser riskerar förtroendet för hela förvaltningen att raseras. Sportfiskarna efterfrågar därför ett helhetsgrepp för att hantera den akuta krisen för fiskbestånden i Östersjön.
Sportfiskarna är för fiskeregleringar
Förbundet betonar i sitt remissvar att man naturligtvis ställer sig bakom väl underbyggda regleringar av fisket för att skydda fiskbestånden, exempelvis väl avgränsade fredningsområden vid viktiga lek- och uppväxtområden. Sportfiskarna har under lång tid genomfört omfattande fiskevårdsåtgärder på ostkusten, bland annat genom att anlägga gäddfabriker och restaurera kustmynnade vattendrag. Förbundets biologer har därigenom stor insikt i regional status på fiskbestånden och de har i ett flertal fall bidragit till att föreslå nya fredningsområden.
Men allt fiske måste hanteras, inte bara sportfisket annars blir regleringarna verkningslösa och förtroendet för förvaltningen urholkas. Stora områden med generella fiskeförbud bör absolut undvikas, bland annat då kunskapsunderlaget är högst bristfälligt för hur verkningsfulla sådana regleringar i praktiken är. Sportfisket bör främst regleras genom fönsteruttag och andra fångstbegränsning. I förbundets remissvar föreslås i flera fall mer långtgående regleringar än vad HaV förslagit, bland annat ett justerat fönsteruttag och fångstbegränsningar för gädda och ett maximimått för abborre.