Kopparribbat Haröra
Städet står uppmonterat, dagens "måsten" är utförda.. Sitter och bläddrar i Lars-Åke Olsson´s bok "Gimåflugorna", letar efter inspiration för påfyllnad av asken till nästa veckas fiske i Gimdalen. Jag vill nog påstå att jag helst fiskar med torrfluga, men inser att jag begränsar mitt fiske i och med detta. Därav har jag alltid med mig några nymfer.
Hittar en bit in i boken en fluga som jag ofta kommer på mig själv med att jag inte har med mig.. Det kopparribbade harörat, en för många självklar fluga, men för mig har det inte blivit riktigt så. Trots att jag faktiskt tog min första öring med flugspö på en kreation jag vill minnas att jag kallade just kopparribbat haröra.
Lars-Åke Olssons skriver "Det förtyngda kopparribbade harörat är, tillsammans med mina förträngda olivgröna nattsländelarver, mina bästa flugor när fisken håller till vid botten. Det kan inträffa vid högvatten, vid dåligt väder, i början eller i slutet av säsongen när det är kallt i vattnet och harren och öringen inte gärna stiger upp till vattenytan". Klart jag måste ha några sådana i asken.. Jag har varit ett par tillfällen tidigt i september i Idsjöströmmen, och inte helt ovanligt att inte harren är helt i farten.
Du behöver
Krok: på bilderna använder jag Partridge Chezch Nymph strl 16
Bindtråd: Valfri bindtråd, ej tjockare än 8/0. (jag använder Semperfli Spyder Thread 18/0 Orange)
Förträngning/ribb: Tunn koppartråd
Kropp: Haröredubbing (naturell i detta fall)