Kings River Caddis
I Gary LaFontaines klassiska bok ”Caddisflies” från 1981 nämns två tidiga quill-vingade nattsländemönster som kom att bli stilbildande och stå som modell för många av de mönster som vi idag har i vår flugaskar. Ett av dessa mönster är F.M. Halfords ”Halford Caddis” som man kan hitta i hans bok ”Floating Flies and How to Dress Them” från 1886, en mycket trevlig bok som för övrigt är tillgänglig gratis på internet liksom många andra klassiska verk från denna tid https://archive.org/details/floatingflieshow00halfrich
Det andra mönstret som LaFontaine nämner är något som han kallar ”Turkey Wing Caddis” eller ”Kings River Caddis” som skapades av Wayne ”Buz” Buszek i Kalifornien under början på 1900-talet för fiske i Kings River-floden. Detta effektiva mönster spreds sedermera till östkusten och kom att bli utgångspunkt för ett stort antal liknande mönster.
De flesta av dagens populära nattsländemönster har inte mycket annat än den övergripande formen gemensamt med dessa gamla mönster utan de är bundna av syntetmaterial, hjorthår och CdC. Anledningarna till detta är naturligtvis flera, moderna flugor är tåligare och flyter bättre än dessa gamla klassiker, men lägger man ner lite tid på att förstärka vingen så kan man få även en Kings River Caddis att hålla för en kvälls fiske. Själv tycker jag dessutom att Kings River Caddis är ett vackert mönster, en inte helt oviktig egenskap för att förtjäna en plats i en av mina flugaskar. Varför inte använda de lata mellandagarna till binda några själv till nästa sommars nattsländekläckningar?
Det här behöver du:
- Valfri torrflugekrok, t.ex. TMC100 BL
- Brun bindtråd, t.ex. UNI 8/0
- Vingpenna från kalkon och lack för att förstärka vingen, t.ex. ”Floo Gloo”
- Underull från räv (eller tvättbjörn som originalet)
- Brunt tupphackel
Gör så här:
- Vi börjar med att förbereda vingen genom att klippa ut ett eller flera segment från vingpennan. Segmenten bör vara ca 4 mm breda till en krok storlek 14. För att vingen skall hålla för fiske måste den förstärkas på ett eller annat sätt, t.ex. genom att baksidan lackas med någon form av elastiskt lack. Jag har testat mig fram till att Floo Gloo är det som fungerar bäst för mig i alla fall, det torkar snabbt och är lagom elastiskt för att inte göra vingen stenhård. För att spara tid är det är lämpligt att förbereda så många vingar som man tror sig behöva och låta dessa torka ordentligt (ca 10 min) innan man sätter igång att binda.
- Vaxa ca 30 cm bindtråd med hårt vax och fäst den på kroken ca 3 mm bakom krokögat och linda den bakåt till i höjd med hullingen. Överskjutande tråd kan användas för att guida bindtråden på vägen bakåt genom att man håller den i ca 45 grader ut från krokskaftet och låter bindtråden glida mot den på vägen ner mot kroken.
- Dubba tråden med rävhåret och forma en cigarrformad kropp, själv föredrar jag att dubba tunt och hellre ta flera varv för att forma kroppen än att försöka tapera kroppen direkt på tråden eftersom det är betydligt enklare att få en jämn och fin kropp på detta vis samt att kroppen blir starkare.
- Bind in vingen direkt framför kroppen med den tjockare delen som sitter närmast centrum på vingpennan pekande bakåt, denna del av segmentet är starkast.
- Korta av vingen till rätt längd genom att klippa ett snitt i ca 45 graders vinkel.
- Välj ut ett eller två bruna hackel som passar för krokstorleken, om du använder två hackel så var noga med att dessa har samma fiberlängd. Själv använder jag alltid hackelmätare till detta.
- Förbered hacklet för att bindas in genom klippa bort fibrerna på ca 3 mm för att skapa en taggig infästningspunkt. Själv brukar jag också riva bort lite av fibrerna på den sida som skall vara mot kroken, gör man detta slipper man i stort sett fibrer som spretar bakåt.
- Bind in hacklen direkt framför vingen och använd tråden för att vika fram den lilla taggiga infästningspunkten. Gör man på detta sätt behövs inte många varv med tråden för att hacklet skall sitta som berget.
- Linda hacklen framåt, först det ena och därefter det andra och avsluta flugan med en eller två whipfinish-knutar och en liten droppe tunnflytande lack på huvudet.
- Mönstret är lätt att variera efter eget huvud, här min egen variant med undervinge av CdC och rib av Semperflis ”Fluoro Brite” samt hackel i ”Barred Dark Ginger”.Vid pennan och städet David Stenström (webb@flugfiskeinorden.se)