Hjorthårspuppan -Niklas Dahlin
För några år sedan befann jag mig i svärfars stuga uppe i Mittådalsvallen, i Funäsdalsfjällen. Svärfar har jagat och fiskat i många år så i stugan finns en fantastisk samling med gamla jakt och fisketidningar. I en av tidningarna, Vildmarksnytt, fann jag en artikel av Gunnar Westrin där han skriver om Hjortpuppan. Jag var i början av min resa som flugbindare och jag hade inte ännu hunnit samla på mig så mycket material, denna fluga var då en perfekt utmaning för en vetgirig flugbindarnovis. Den ser ju rätt enkel ut och jag behövde bara hjorthår och haröredubbing, vilket fanns med i mitt nybörjarkit från Flydressing. Väl vid städet så visade det sig inte vara så enkelt men jag lyckades knåpa hop några stycken med brasan som sällskap i stugan, resultatet, ja... hellre än bra är ett uttryck som passar bra in i situationen.
Några år senare befann jag mig i Idsjöströmmen, träffade då ett par trevliga killar som sa till mig att för kvällens fiske så finns det bara en fluga, Hjorthårspuppan. Självklart satt jag mig igen för att binda upp ett gäng, denna gång med Idsjöströmmen som sällskap, jag var nu med spänd förväntan redo för kvällens nattsländekläckning. Framåt nattkröken började en enorm kläckning av nattsländor, precis som mina nyfunna kamrater berättat. Mina förväntningar införlivades vid ett på natten genom en vacker harr på 50cm, jag hade fått en ny favoritfluga. Flugan har allt sedan dess alltid funnits i min ask, om jag tänker efter så är det är nog en av de flugor som jag får de flesta av mina fiskar på. Flugan har i vattnet ett mycket naturtroget utseende. Vid årets FIN resa till Stavre i somras stod jag utvadad på sjönacken och upptäckte då en simmande puppa bredvid mig, givetvis tog jag en paus i fiskandet för att studera den lilla krabaten. Efter denna upplevelse så binder jag mina egna Hjorthårspuppor med en något kraftigare kropp och thorax. Ofta talas det ju om att vi ska fiska våra torrflugor fridriftande men jag upplever att jag fisken visar mer intresse om jag lägger till lite rörelse då och då. Den simmande nattsländepuppan var allt annat än statisk, den rörde sig väldigt mycket. Jag fettar inte heller in mina hjorthårspuppor när jag fiskar dem, jag ser gärna att de suger åt sig lite vatten vilket gör att den ligger mer i vattenytan än på.
Hjorthårspuppan så som jag känner den, med hjorthårskropp och en thorax av dubbing kommer ursprungligen från en av våra fiskebröder som tyvärr ej längre finns med oss. Upphovsmannen hette Mats Hagberg och gick 2012 bort bara 56 år gammal. Mats växte upp i Örnäset i Luleå och jobbade där som mediaman på Svt och TV4. Mats var med Gunnar Westrin och gjorde filmen ”från fjäll till kust”, en fiskefilm som visades på TV på nittiotalet, tror jag läste att året var 1994. Gunnar Westrin berättade för mig att att de hade ett fantastiskt harrfiske i Piteälven med Hjortpuppan som Mats och hans kamrater kallade flugan. Det är festligt med dessa flugoror som till slut sprider sig från en fiskekamrat till en annan, ibland får de på vägen nya namn, några av mina kamrater kallar flugan Mullbänken.
Då jag letade efter information om hjorthårspuppan sprang jag på en riktigt gammal amerikansk fluga som man kan se likheter med, Paul Young´s ”Straw Man”. Den har en hjorthårskropp men med ett hackel istället för dubbing och det skrivs att den ska imitera en husmask. Lars Wiberg från Danmark har också han en liknande fluga, den består dock enbart av hjorthår. Det är som med mycket annat inom flugbindningen, det är nog svårt att komma på något helt nytt.
Vi binder en Hjorthårspuppa
Att binda en hjorthårspuppa är inte svårt när man väl lärt sig att spinna hjorthår, det är lite trixigt till en början men med lite träning så kommer det snart. Jag har valt att byta ut haröredubbingen till en dubbing som heter Squirell SLF, en blandning av SLF och ekorre. Denna dubbing ger ett spretigt thorax med lite skön lyster, precis som jag vill ha det. Jag binder Hjorthårspuppan i storlek 14 & 16 för mitt eget fiske tycker det räcker för mig, det går givetvis att binda dem både mindre och större efter önskemål.
Krok: Partridge Patriot SLD
Bindtråd: Textreme 8/0 och Textreme Power thread
Kropp: Hjorthår
Thorax: Squirell SLF Mörkbrun
Jag börjar med att säkra bindtråden långt bak på kroken, vilar bindtråden precis där krokskaftet slutar och krokböjen tar vid.
Binder nu in en första bunt med horthår, lägger två lösa varv runt bunten, masserar sedan ned hjorthåret och drar försiktigt åt bindtråden för att spinna hjorthåret runt krokskaftet. Lindar bestämt min bindtråd korsvis genom hjorthåret 2-3 varv och vilar tråden medan jag förbereder för nästa bunt hjorthår.
Bind nu in nästa bunt med hjorthår på samma sätt som första bunten. Mellan buntarna ser jag till att pressa samman hjorthåret så att jag får en kompakt kropp. Jag pressar ihop kroppen genom att ta ett bestämt tag runt kroken längst bak på kroken bakom den första bunten hjorthår, tar sedan hjälp av min picett och pressar sedan hjorthåret bakåt mot mina fingrar som agerar mothåll.
Jag upprepar ovan moment tills kroken är fylld med packat hjorthår till 3 fjärdedelar av krokskaftets längd. Hur många buntar som går åt beror på hur stora buntar jag väljer att binda in, för mig går det åt ca 3-4 buntar på denna kroktyp i storlek 14. Jag avslutar processen med ett par whipfinishknutar.
Nu är det dags för finliret, jag klipper ned kroppen grovt, kroppen ska ha en form av en kraftig cigarr.
Jag bränner nu av hjorthåret för att få en jämna och fin kropp, jag för en tändare snabbt över kroppen, jag är snabb och försiktig den brinner lätt upp om jag för tändaren för sakta över kroppen.
Så här vill jag den ska se ut när detta moment är avklarat.
Jag borstar nu av kroppen med en kardborreborste, det går givetvis med en gammal tandorste eller liknande.
Nu är det dags att skapa flugans thorax, jag binder in min bindtråd bakom krokögat och dubbar tråden kompakt 5-6cm.
Lindar nu min dubbade tråd från krokögat mot hjorthårskroppen, och jobbar på att få ett slutresultat som motsarar ett utseende av tidigare nämnd ”kraftiga cigarr”.
Personligen gillar jag ett utmärkande och gärna i färg avvikande huvud på denna fluga, jag inbillar mig att det ger en ”hotspot”, mest för flugfiskaren givetvis. Aslutar det hela med ett lager lack för ett snyggt och hållbart avslut.
Nu så.. en riktig harr och öringdräpare klar för tjänstgöring. Åk inte ut I sommarnatten utan ett lager av dessa I din ask.