Gimåpuppan.
Gimåpuppan
Nu närmar sig sommarnattens nattsländekläckningar med stormsteg och det kan vara dags att fylla på förrådet av flytande puppor i flugasken efter förra årets bataljer. Jag brukar själv fiska någon vecka i Gimån i Jämtland varje år efter midsommar och vid den tiden brukar nattsländorna ha kommit igång att kläcka på allvar. Ofta är nattsländorna så många och kläckningarna så intensiva att fisken blir mer eller mindre helt präglad på en diet av nattsländor, och till och med ratar stora feta Danica som sakta kommer seglande förbi på ytan för att istället ta en liten nattsländepuppa. Att rata ett enkelt skrovmål kan ju tyckas vara ett konstigt beteende, men sannolikt är det så att nattsländepupporna är så många fler, och dessutom tillgängliga under längre perioder för fisken, att det inte lönar sig att stiga efter dagsländor ens om dom är stora och tämligen många.
Som många andra som fiskar i Gimån använde jag mig i början främst av hjorthårspuppan för att imitera nattsländepupporna. Hjorthårspuppan är ett alldeles förträffligt mönster som jag fortfarande använder mig av ibland, framför allt när det börjar bli riktigt mörkt och det är jobbigt att byta fluga. Hjorthårspuppan är både hållbar och mer eller mindre underhållsfri men den har i mina ögon en stor nackdel, på grund av att den flyter lågt i ytfilmen är den svår att se. För mig personligen är en stor del av behållningen med torrflugefiske att se flugan på ytan när den närmar sig fiskens ståndplats och hugget kommer. På grund av detta, samt att hjorthårspupporna är tämligen omständliga att binda har jag numera övergått mer och mer till att fiska en variant av CDC-puppa som flyter högt på vattenytan och på grund av sin ljusa färg syns väl även när det börjar skymma.
Jag är absolut inte den första att binda nattsländor och puppor på detta vis utan det finns ganska gott om mönster som utnyttjar samma teknik med en bubbla av CDC som håller flugan flytande. Själv utgick jag från ett mönster som kallas ”Pite-puppan”, vilket jag förenklade och förändrade tills jag kom fram till en variant som jag trivdes med. Jag har fiskat puppan flitigt under ett antal år nu, framför allt i Gimån i Jämtland, och den har visat sig var mycket effektiv både på harr och öring. Eftersom det var i Gimån som just denna variant på temat kom till har jag valt att kalla den Gimåpuppan. Puppan är även testad med framgång på ett antal andra platser i Sverige och utomlands, bland annat i Catskill-området i USA, så jag kan med fog säga att den fungerar som tänkt.
Oftast fiskar jag puppan fridriftande men det kan också löna sig att ge flugan lite rörelse vilket ibland kan trigga fisken att hugga. Flugans goda flytförmåga gör att man kan dra den under ytan och låta den stiga i en kläckande rörelse vilket också kan vara mycket effektivt. Flugan behöver impregneras för att fiska effektivt, oftast använder jag CDC-olja till detta men olika former av skak-impregnering, t.ex. ”Frog’s Fanny” och liknande, fungerar också utmärkt. Som alla CDC-flugor är denna fluga känslig för fiskslem så för att fiska effektivt behöver den lite omvårdnad mellan varje fisk, oftast räcker det att skölja den i vattnet och klämma den en stund i en Amadou-torkare och ha på lite olja för att flugan skall vara fit for fight igen. När fisken är riktigt igång under en nattsländekläckning kan det bli lite jobbigt att hålla på och fixa med flugan mellan varje fisk, speciellt om det är mörkt, så då brukar jag oftast byta till en underhållsfri hjorthårspuppa i stället.
Som dom flesta av mina favoriter i fiske-asken är detta mönster tämligen enkelt att binda och det går snabbt att fylla asken med säsongens behov, komplettera med ett antal hjorthårspuppor och vingade nattsländor så är du redo för sommarnätternas nattsländekläckningar.
En beskrivning av hjorthårspuppan hittar du här: https://flugfiskeinorden.se/hjortharspuppan-niklas-dahlin/
Det här behöver du:
Krok: Standard torrflugekrok, själv föredrar jag TMC100BL, alternativt en special-krok för puppor, t.ex. TMC226BL.
Bindtråd: Valfri tunn bindtråd som går att dela på, själv föredrar jag UTC 70 eller Moser Power Silk.
CDC: Jag använder två färger av CDC till mina puppor, sandfärgad till ”bubblan” och olivgrön till kroppen, två fjädrar av varje för storlek 14-16 och en av varje till storlek 18. Antalet fjädrar som behövs är naturligtvis beroende på kvaliteten, man får helt enkelt pröva sig fram.
Dubbing: För att dubba framdelen på puppan blandar jag en egen dubbing av rävhår, muskrat, opossum och sälhår i olika färger men det går i princip bra att använda vilken spretig dubbing som helst, t.ex. SLF ekorr-dubbing eller varför inte haröredubbing. Jag vill gärna ha lite långa sälhår som sticker ut för att skapa en extra illusion av rörelse och liv, flugan skall vara lite rufsig för att fiska bra.
Gör så här:
- Fäst bindtråden framme vid krokögat och linda bakåt i jämna varv för att skapa en solid bas för flugan. Jag brukar gå ner en liten bit i krokböjen med tråden innan jag vänder för att få rätt form på bubblan. Stanna med tråden ungefär vid krokspetsen.
- Välj ut två sandfärgade CDC-fjädrar som är ungefär lika stora och lägg dom ovanpå varandra så att spetsarna möts. Lägg fjädrarna över kroken och bind in dom med i den nedre delen av fjädern med spetsarna pekande framåt med två varv tråd.
- Dra fjädrarna bakåt tills du börjar närma dig spetsen varefter du lägger några hårda varv för att fästa fjädrarna permanent. Linda tråden en bit ner i krokböjen och vän tillbaka till ungefär vid krokspetsen.
- Bind in det två olivgröna fjädrarna som skall bilda kroppen på samma sätt som ovan och gå därefter fram med tråden till ca 3mm bakom krokögat.
- Ta tag i de två olivgröna fjädrarna som skall bilda kroppen och tvinna dessa. Enklast gör du detta med hjälp av en hackeltång men det går även fint att göra med fingrarna.
- Linda de tvinnade fjädrarna framåt tills du kommer till den väntande tråden varefter du fäster fjädrarna med ett antal hårda trådvarv. Klipp bort överskottet och täck ändarna med tråd.
- Vik fram de två sandfärgade fjädrarna som skall forma bubblan och fäst in dom med två trådvarv. Gör bubblan stor från början och dra den till rätt storlek genom att dra i änden på fjädrarna. När jag gör detta moment brukar jag sticka dubbingnålen genom bubblan och hålla emot vilket gör det enkelt att få rätt storlek och form på bubblan. Är fjädrarna stela och motspänstiga kan man ”massera” dom lite med dubbingnålen samtidigt som man håller dom framåt.
- När bubblan har rätt form är det bara att fästa fjädrarna med ett antal hårda trådvarv. Jag brukar även säkra detta moment med en whip finish och en liten droppe tunnflytande lack på tråden.
- Dela tråden med hjälp av dubbingnålen och stick in lite lös dubbing. Dra ut dubbingen till ca 2-3cm längd och snurra därefter trådrullehållaren för att forma ett litet rep av dubbing. Tvinna inte för mycket, dubbingen skall fortfarande spreta.
- Forma framdelen av puppan med dubbing-repet och avsluta flugan med 1-2 whip finish-knutar. En liten droppe lack på flugans huvud gör den extra hållbar.
- Flugan underifrån.