Floden Au Sable som har gett denna fluga sitt namn flyter i bergskedjan Adirondacks i norra delarna a New York. Det var i detta område Fran Betters var verksam under en stor del av sin karriär som författare, journalist, och flugfiskeguide. En av hans mest kända böcker är ”Fran Better's Fly Fishing, Fly Tying and Pattern Guide” från 1986 som idag är svår att få tag på och har blivit något av ett samlarobjekt.

För oss flugbindare är Fran Betters kanske mest känd för att ha designat just den klassiska klassiska Ausable Wulff och de innovativa Haystack-flugorna, som är föregångaren till dagens populära ”comparadun”-mönster. ”Haystack” är en genialiskt enkel fluga av enbart hjorthår och dubbing med en imponerande siluett och flytförmåga. Jag har fiskat en del med båda dessa mönster under det senaste året och jag kan garantera att de är mycket effektiva fiskeflugor även i svenska vatten.

FÖR ATT SE STEP BY STEP KLICKA NEDAN

 

Material som behövs för att binda Ausable Wulff:

 

Vinge: Vit kalvsvans

Stjärt: Naturfärgad woodchuck (groundhog)

Kropp: Röd-brun-orange austalisk opossum. Jag brukar blanda 50% vardera av Wapsis ”Awesome Possum” i färgerna ”Rusty Brown” och ”Burnt Orange” vilket kommer ganska nära originalet. Dubbingen går naturligtvis att ersätta med något motsvarande.

Hackel: Brunt och grizzly blandat

Tråd: UNI 8/0 Fire Orange

Krok: Torrflugekrok av traditionellt snitt. Själv föredrar jag hulling-fri krok till i princip allt mitt fiske, i detta fall Mustad R50X

 

  1. Börja med att Fästa tråden på kroken och låt den hänga ca 1/3 av krokskaftets längd från krokögat.

  1. Förbered vingen genom att klippa av en liten mängd hår från kalvsvansen. Tag inte för mycket hår, det räcker oftast med ungefär hälften av det man tror behövs. Kalvhårets krulliga struktur gör dessutom att det behövs ännu mindre material för att ge en tillräckligt fyllig vinge. Om man håller håret 90 grader rakt ut från svansen när man klipper av det behöver man oftast inte stacka det, det räcker med att dra bort dom mest spretiga stråna. Vaxa tråden och ta i ordentligt när du fäster in vingen, kalvhår är både hårt och halt. Vingen bör vara ungefär lika lång som kroken.

  1. Täck ändarna av kalvhåret med bindtråden och res sedan vingen upprätt genom att linda ett antal trådvarv tätt framför vingen. Se till att vingen verkligen står upprätt när du är färdig, kalvhår är som sagt hårt och vingarna har en tendens att återgå till att luta framåt om man inte gör detta ordentligt.

  1. Dela upp vingen i två lika stora delar och separera dessa genom att linda några åttor över kroken. Jag brukar avsluta med att ta ett par varv med tråden runt roten av varje vinge för att samla ihop håret lite. Jag brukar även försegla detta moment med en liten droppe lack mellan vingbaserna som en liten extra säkerhet.

  1. Klipp av lite hår från woodchuck-skinnet och bind in dessa som stjärt. Stjärten bör vara lika lång som hela kroken. Gör inte stjärten för kort, en för kort stjärt gör att flugan inte flyter som den skall. Klipp av rotändarna på stjärten i höjd med rotändarna på vingen för att få en jämn tapering på kroppen.

  1. Täck rotändarna av stjärten med bindtråd och dubba kroppen. Se till att lämna ca 3mm bakom vingen för att få plats med hacklet.

  1. Välj ut två passande hackel ett brunt och ett grizzly. Var noga med att hacklen har lika långa fibrer annars kommer dom inte att fungera som dom skall. Förbered hacklen genom att dra bort fibrerna på den första biten som skall var mot kroken, detta för att undvika allt för mycket spretande fibrer.

  1. Linda hacklen framåt ett efter ett, det spelar ingen större roll vilket man börjar med. Linda det första hacklet lite glesare än det andra och zig-zaga dig fram genom fibrerna med det andra för att undvika att binda ner allt för mycket fibrer. Avsluta med att forma ett litet huvud och försegla detta med lack.

För den som är intresserad av att se Fran Betters själv binda sitt mönster finns det en trevlig film på YouTube: http://youtu.be/xG9Cz-hg-9o