Reuben Cross – en av Catskill-flugornas tidiga mästare
För den som är intresserad av Catskill-flugor är Reuben Cross ett välkänt namn som en av de tidiga mästarna i genren och något av en stilbildare. Cross band under det tidiga 1900-talet slanka, eleganta och lätt dressade flugor som ingen annan före honom, och få därefter. Även om det naturligtvis har förekommit influenser även från andra håll kan utseendet på de Catskill-flugor som binds idag i mångt och mycket spåras i rakt nedstigande led direkt till Cross.
Av förklarliga skäl var det tidigt många som var nyfikna på hur Cross egentligen gjorde för att konstruera sina mästerverk, men som de flesta andra professionella flugbindare på den här tiden var Cross inte särskilt intresserad av att dela med sig av sina hemligheter. Detta var något som Walt Dette, en av de andra storheterna i Catskill-historien, fick erfara när han 1928 erbjöd Cross 50$ för att visa honom hur man band flugor för privat bruk. På ren amerikanska bad han honom helt enkelt att ”go to hell”, precis som jag antar att Apple skulle göra om Samsung bad dom berätta vilka nya funktioner dom har tänkt att bygga in i nästa iPhone. Walt Dette och hans vän Harry Darbee löste problemet som många andra som ville lära sig binda flugor på den här tiden, dom köpte helt enkelt flugor av Cross och plockade isär dom bit för bit för att lära sig hur dom var konstruerade. Båda blev sedan framgångsrika professionella flugbindare och band flugor starkt influerade av Cross stil så kanske var farhågorna om ovälkommen konkurrens inte helt obefogade.
För oss idag när all världens flugmönster inte är mer än några knapptryck bort på YouTube och andra kanaler kan ju detta låta märkligt. Man skall dock vara medveten om att på den här tiden fanns inte många andra sätt att att lära sig flugbindning än att plocka isär en köpe-fluga eller att någon helt enkelt visade en hur man gör. En av få böcker i ämnet som många av dessa tidiga namn dock sannolikt hade tillgång till var Harry McClellands bok” The trout fly dresser's cabinet of devices, or How to tie flies for trout and grayling fishing”. Publicerad i England första gången 1898 är detta detta en av fiskelitteraturens riktiga guldkorn och intressant läsning även för dagens flugbindare. https://archive.org/stream/troutflydressers00mccliala#page/n5/mode/2up
Cross blev uppenbarligen mindre hemlighetsfull senare i karriären och 1936 publicerade han en av de riktiga klassikerna i den amerikanska flugfiske-litteraturen;”Tying American Trout Lures” där han med både text och illustrationer visar steg för steg hur man binder olika typer av flugor. Cross visade ett sätt att binda, dock står det ingenstans i boken att det var just så han själv band sina flugor. Walt Dettes och Harry Darbees dissektioner av Cross flugor visade också mycket riktigt att beskrivningen i boken avvek en hel del från Cross egna metoder. Jag kan dock av egen erfarenhet meddela att det går bra att binda efter Cross instruktioner, även om det känns lite bakvänt. För den som är intresserad av själv ta del av Cross metoder och hans klassiska mönster kan jag rekommendera boken ”The Complete Fly Tier” som innehåller både boken ”Tying American Trout Lures” och den senare publicerade men minst lika intressanta ”Fur, Feathers and Steel”.
För den som är intresserad av att prova några av Cross mönster under sommarens fiske kan jag rekommendera till exempel Honey Dun, Blue Honey Dun, Cross Special eller varför inte en Quack Coachman. Klassiska mönster som fungerar lika bra idag som på Cross tid.
Honey Dun
Stjärt, grå hackelfibrer
Kropp, muskrat
Vinge, lemon Wood Duck
Hackel, honey dun (i Cross bok står ”gray or dun hackle” men från säkra källor har jag fått veta att han använde just honey dun) Har man ingen honey dun kan en lämplig ersättning vara light ginger.
Blue Honey Dun
Detta är i princip samma mönster som Honey Dun med vingarna utbytta mot quill från gräsand och hackel i färgen blue honey dun, lämpligt substitut kan t.ex. vara en blandning av ginger och medium dun.
Cross Special
Stjärt, grå hackelfibrer
Kropp, blek underull från mård
Vingar, lemon wood duck
Hackel, grå
Quack Coachman
Detta mönster skapade Cross på 1930-talet för Leonard C. Quackenbush, en av medlemmarna i Beverkill Trout Club. Det Quackenbush ville ha var en mer tålig fluga för att ersätta Fanwing Royal Coachman som var ett mycket populärt mönster i Beaverkill-floden och på många andra ställen på den här tiden. Var och en som testat detta vackra mönster i praktiken vet att det inte håller för särskilt mycket fiske. Cross bytte ut stjärten i gulfasan-tippets från Royal Coachman Fanwing till bruna hackelfibrer, och vingen till vitt hår från impala och en ny klassiker var född. En modern efterföljare till Quack Coachman som de flesta kanske är mer bekanta med är Royal Wulff.
Stjärt, bruna hackelfibrer
Kropp, påfågelherl och röd floss
Vingar, vit kalvsvans som tidigt kom att ersätta impala
Hackel, brun
David Stenström 2014