Mikael Frödin överklagar laxodlingsdom
Flugfiskaren, journalisten och författaren Mikael Frödin blev i Alta tingsrätt dömd för att ha dokumenterat förhållanden hos Greig Seafoods laxodling i norska Altafjorden. Mikael Frödin överklagar domen.
– Min journalistiska gärning var i allmänhetens tjänst. Vi avslöjar miljökriminalitet, avskyvärd djurhållning och havererande ekosystem. Jag anser inte att det är jag som bör dömas här, säger Frödin.
Det var den 21 juli 2017 som Mikael Frödin som del i en större filmproduktion uppbackad av outdoor-företaget Patagonia besökte Altaälven i Nordnorge. Han tog sig simmandes fram till kassodlingen och filmade missbildade och svårt sjukdomspåverkade laxar, bilder som nu har spridits över världen via nyhetsmedia.
– Tar Norge inte krafttag mot de skenande miljöproblemen skapade av odlingsnäringen är snart hela den norska vildlaxresursen förlorad och kvar står Norge med havererade fjordsystem och en gigantisk genetisk förorening att överlämna till kommande generationer, säger Frödin
Norge producerar 1,3 miljoner ton lax per år. Produktionen kräver 5 miljoner ton vild fisk och soja som hade kunnat användas som livsmedel, den använder stora vattenarealer, tusentals ton kemikalier och sprider sjukdomar och parasiter som får förödande konsekvenser för ekosystemen. Livsmedlet som produceras bär starka spår av kemikalierna. EU:s mattrygghetsorgan EFSA rapporterar i november 2018: »En person på 70 kilo har efter en laxmåltid på 185 gram nått max miljögifter hon kan tåla i veckan utan ökade hälsorisker senare i livet. Ett barn tål endast 90 gram.«
Överklagar domen
Mikael Frödin dömdes för intrång till 12 000 konor i böter eller 24 dagar i fängelse samt att betala rättegångskostnader med 3 000 konor.
– Jag anser inte att det är jag som bör dömas för detta, utan att det var min journalistiska skyldighet, att allmänheten måste få kunskap om hur allvarlig situationen är. Om lagen säger att man inte får se efter själv är vi ju beroende av att företagen ger korrekt information. När vi nu vet hur det ser ut, vet vi ju att deras upplysningar inte stämmer, säger Frödin.
Han hävdar att den journalistiska handlingen var en räddningsaktion som bör omfattas av nödrättsbestämmelserna i lagen. Advokat Svein Holden säger:
– Etter vår oppfatning reiser saksforholdet flere prinsipielle sider som ikke har vært behandlet av norske domstoler tidligere. Frödins formål med handlingen var å skape miljøpolitisk debatt, og bidra til endring av rammevilkårene for oppdrettsnæringen. Vi mener derfor det er viktig å få Hålogaland lagmannsretts vurdering av om hans handling oppfyller vilkårene i nødrettsbestemmelsen.