Bind en Red Tag MT – efter barnkalaset
Den duktige flugbindaren Peder Wigdell tänker till och delar med sig av ett användbart mönster med återvunnit material från ett barnkalas!
En stor del av glädjen med min flugbindning är att försöka hitta nya material som kan användas i skapandet av fiskliga flugor. Eftersom jag stundtals även fiskar med annat än fluga, vilket i och för sig inte sker så ofta numera, finns det mycket inspiration att hitta i vanligt spinnfiske. Under de senaste åren har det skett en enorm utveckling inom gädd- och abborrfisket med fluga. Flugorna förses med specialgjorda »tailar« så att flugorna blir en sorts crossover mellan jigg och fluga. Det har även tillkommit gummimaterial i form av så kallade squirmys som binds in på kroken. Personligen är just squirmys ingenting som jag fiskar med men smaken är ju olika, fångstgivande lär de vara i alla fall. En annan form av crossover är Spoonflies, en skapelse där epoxilim och plast- eller metallfolie limmas på kroken och skapar ett litet skeddrag som går att kasta med flugspö. Dessa skeddrag är heller ingenting jag själv fiskar med men de som gör det påstår att de kan vara oerhört effektiva.
När de specialgjorda tailarna för flugfiske kom till den svenska marknaden var jag själv inte sen med att prova dessa för mitt gäddfiske och de visade sig vara oerhört effektiva. Personligen tycker jag att de kanske är lite svåra att kasta med, tailen ökar ju på luftmotståndet för de redan ganska stora gäddflugorna. Det låter lite grand som en drönare som far fram och tillbaka över huvudet. Eftersom dessa tailar fungerade så bra på gädda så ställde jag mig frågan om en mindre variant av tailarna skulle kunna användas på mina vanliga harr- och öringflugor. Jag letade med ljus och lykta efter tailar i microstorlek men dessa fanns inte att tillgå i så små storlekar som jag var ute efter. Att klippa ner en större tail till microstorlek var heller ingenting som fungerade som jag ville, materialet var alltför stelt för det. En lösning på problemet dök dock upp när man minst anade det.
I förberedelserna för ett barnkalas vi skulle ordna fick jag uppgiften att blåsa ballonger och då slog mig tanken att det kanske går att använda ballong till att göra dessa små tailar jag var ute efter. Efter barnkalaset samlade jag in ballongerna, de som blev kvar, och satte mig vid städet. Jag klippte till några tailar med saxen och blev väl inte helt nöjd, kanterna blev lite för ojämna och det blev aldrig samma storlek och form på dem. Bland mina flugbindargrejer har jag några äldre vingstansar som är gjorda för att skapa vingar till torrflugor av hela fjädrar. De här stansarna har jag i flera olika storlekar och jag provade att använda dem för att få till rätt form och storlek på tailarna. Det fungerade alldeles utmärkt!
Under tiden jag har använt mig av ballongtailarna har jag kommit fram till att vattenballonger lämpar sig bäst till de minsta storlekarna av tailar eftersom det materialet är något tunnare än i vanliga ballonger. Vanliga ballonger passar bättre till lite större flugor. Nackdelen med mina hemgjorda ballongtailar är att hållbarheten inte är så överdrivet bra, vassa små öring- och regnbågständer naggar dem tills de mer eller mindre försvinner helt. Men å andra sidan, om tailen är borta har du ju en vanlig fluga kvar att fiska med. För harr däremot så håller de alldeles utmärkt.
Bindbeskrivning Red Tag MT
Material:
Krok # 14
Bindtråd
2 st Påfågelhearl
Microtail av vattenballong
Höns- eller tupphackel – Speckled Badger
1. Stansa ut en microtail och bind fast den på en liten stump nylonlina 0.30 mm.
2. Fäst bindtråden och microtailen.
3. Fäst 2 st påfågelhearl från fågelns ögonfjäder ungefär 2/3-del upp på kroken.
4. Linda hearlet framåt och försiktigt borsta upp fibrerna. Om så önskas kan man med fördel lämna en bit bindtråd längst bak, för att när kroppen är lindad så linda fram bindtråden över hearlet för att det ska sitta bättre.
5. Fäst hacklet.
6. Linda hacklet och avsluta flugan.
Microtailen kan användas på vilka »vanliga« öring- och harrflugor som helst, det är bara fantasin som sätter begränsningar. Antingen binder du fast tailen direkt i kroken eller så använder du en liten bit nylonlina för att få lite distans till själva flugan.
Vill du redan nu se fler av Peter Wigdells flugor så kolla in: