Frank Sawyer Tribute
Jag har haft fem underbara semesterveckor, självklart inte så mycket fiske som jag önskat men jag ska absolut inte klaga. Frågan är om man någonsin kommer få så mycket fiske som man önskar?
Föregående vecka ”gästspelade” jag på kontoret och nu kvitterar jag ut ytterligare två veckor med föräldraledighet med mina två grabbar innan ekorrhjulet börjar snurra igen. Lyxigt värre, tycker jag.
I tisdags åt jag lunch på Hisingen med en kollega och då passade jag på att svänga in på El-Ge Sportfiske för att spana lite. När jag var yngre fanns det inget bättre än att hänga i skivaffärer, bläddra i vinylbackarna och drömma att jag var Paul Stanley, Blackie Lawless eller någon annan av mina hjältar. Om jag hade tur lyckades jag bläddra mig fram till en obskyr utgåva av något band jag gillade då (och antagligen fortfarande gillar). ”Oj! Dom har senaste plattan med Saxon på 2-LP på Japanpress”. Lite samma känsla är det att kliva in i fiskebutikerna, dofterna av vinyl och rockdrömmar har ersatts med doften av flugbindningsmaterial, oanvända vadare och färsk kork.
När jag var på väg ut ur butiken såg jag en display med flugor bundna av Frank Sawyer, där fanns hans klassiska mönster som vi alla lärt oss att dyrka och fiska med. Tydligen hade man hittat dom längst in på lagret, bortglömda i en gammal påse och nästan slängt dom. Jag hade antagligen stått och dreglat där en stund för till slut kom det fram en kille och nämnde att dom inte var till salu. Synd, tänkte jag för jag hade gärna pröjsat samma summa för ett par flugor som jag för flertalet år sedan gladeligen hade gjort för en limiterad LP med W.A.S.P.
Hur som helst blev jag mycket inspirerad av att se på flugorna. Små, välbundna och slimmade. Så jag lämnade kontoret tidigt den dagen och åkte direkt hem till städet och snickrade ihop en variant av Frank Sawyers klassiska fasanstjärtsnymf. I strömmande vatten fiskar jag den likt en torrfluga på vakande fisk eller där jag vet att det står fisk, jag presenterar den ett par meter uppströms firren, låter den sjunka strax under ytfilmen och tittar på tafsen efter den minsta lilla reaktion. I stilla vatten fiskar jag hem nymfen sakta sakta med en handtvist, det var en större svart dylik jag hade fantastiskt fiske med i Hökensås sent i oktober förra säsongen.
Kroken jag använder på de här nymferna är TMC 2499SP-BL, jag gillar verkligen krokningsegenskaperna på de här spjutspetskrokarna från Tiemco samt det stora krokgapet. Rekommenderas! På tal om nymfkrokar vill jag även passa på att rekommendera nymfkroken (Ultimate Nymph) från J:Son Sweden. Kroken påminner om klassikern TMC 200R men med ett större krokgap och då alltså ännu bättre krokningsegenskaper, riktigt fina. Men flugorna på bilderna är alltså bundna på TMC 2499SP-BL i krokstorlek 14 och det låter ju inte så dramatiskt, men krokgapet är stort och storleksangivelsen är lite tokig på de här krokarna, så om vi räknar med hur stor kroppen på flugan är så blir det som på en ”normal krok” i storlek 17 eller 18. Små nymfer står alltid på fiskens meny.
Jag har även fotograferat en Step-By-Step beskrivning på hur man kan binda den här nymfen, se här: http://itsabouttrout.se/?p=3033
Vassa saxar!
/Daniel Smith
- Bug-Bond Fasanstjärtsnymf
- Krok: TMC 2499SP-BL
- Tråd: TMC 16/0 (Brun)
- Stjärtspröt och kropp: fasanstjärt
- Ribbing: UTC Wire (Copper, Small)
- Thorax: påfågelherl
- Vingsäck: Flash Back (Brun) och Bug-Bond
- Ben: fasanstjärt